فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال سوم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضوان حکیم زاده *، محمدعلی بشارت، سیدعلی خالقی نژاد صفحات 1-16
    درگیری دانش آموزان در امور تحصیلی، محور تلاش های اصلاحی مدارس برای بهبود آموزش محسوب می شود. بنابراین، شناخت این سازه از اهمیت زیادی برخوردار است. بر این اساس، این پژوهش با هدف ساخت و اعتباریابی مقیاس درگیری در امور تحصیلی (SEAAS) انجام شده است. در این پژوهش، 824 دانش آموز (392 دختر، 432 پسر) پایه اول دبیرستان به مقیاس محقق ساخته پاسخ دادند. پس از تایید روایی محتوایی گویه ها، آماده سازی داده ها و بررسی مفروضه ها اجرای تحلیل عاملی اکتشافی با روش مولفه های اصلی و چرخش پروماکس منجر به استخراج 4 عامل درگیری شناختی، درگیری روانشناختی، درگیری علمی و درگیری رفتاری شد. علاوه بر این، استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول منجر به تایید 4 عامل شد و تحلیل عاملی مرتبه دوم قرار گرفتن 4 عامل به دست آمده زیرسازه درگیری تحصیلی را تایید کرد. پایایی مقیاس از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای ابعاد درگیری تحصیلی در دامنه 61/0 تا 73/0 و برای کل مقیاس نیز 85/0 به دست آمد و از طریق بازآزمایی برای مولفه ها درگیری در امور تحصیلی در دامنه 71/0 تا 78/0 و برای کل مقیاس 75/0 به دست آمد. بنابراین، نمرات به دست آمده از مقیاس محقق ساخته درگیری در امور تحصیلی از پایایی و روایی مناسبی برای سنجش مشارکت دانش آموزان در فعالیت های تحصیلی برخوردار است.
    کلیدواژگان: درگیری شناختی، درگیری روانشناختی، درگیری علمی، درگیری رفتاری، تحلیل عاملی
  • پگاه نجات *، سیدسعید پورنقاش تهرانی، جواد حاتمی صفحات 17-32
    در مطالعات شناخت اجتماعی، هر شناخت مشخص به دو طریق مستقیم و غیرمستقیم قابل اندازه گیری است. بنابراین، شناخت ضمنی که حاصل اندازه گیری غیرمستقیم است؛ غالبا در مقابل شناخت آشکار که حاصل سنجش مستقیم است، قرار داده می شود. هدف این پژوهش، آزمودن نقش تعدیل کننده دو متغیر عضویت در گروه های اجتماعی جنس و گروه رشته و نیز قدرت بازنمایی شناخت ها (شامل مولفه های اهمیت و ثبات بازنمایی)، در رابطه بین شناخت ضمنی و شناخت آشکار در متن سه شناخت هویت جنسی، هویت گروه رشته ای و تصور قالبی جنس- رشته بود. به این منظور، 192 نفر از دانشجویان دو دانشکده از دانشگاه های تهران (96 علوم انسانی، 96 ریاضی فنی؛ 96 پسر، 96 دختر) در این پژوهش شرکت کردند. سه شناخت مورد تمرکز به دو شیوه، یکی مستقیم با استفاده از پرسش های لیکرت و دیگری غیرمستقیم با استفاده از آزمون تداعی ضمنی سنجیده شدند. همچنین سئوالاتی برای سنجش مولفه های قدرت بازنمایی پرسیده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که اهمیت جنس و اهمیت تحصیل به ترتیب رابطه هویت جنسی ضمنی و آشکار و هویت گروه رشته ای ضمنی و آشکار را تعدیل کردند. مولفه دیگر، یعنی ثبات بازنمایی، تعدیل کننده معناداری نبود. بین گروه های اجتماعی مورد بررسی تفاوت هایی از نظر اختلاف شناخت ضمنی و شناخت آشکار در خصوص هر سه شناخت بود. بر مبنای یافته ها می توان گفت که مولفه های مختلف قدرت از نظر چگونگی تعدیل رابطه شناخت ضمنی و شناخت آشکار متفاوت عمل می کنند. همچنین عضویت گروهی نقش مهمی در رابطه شناخت ضمنی و شناخت آشکار ایفا می کند و لازم است در پژوهش های بعدی توجه جدی تری به آن صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آزمون تداعی ضمنی، اهمیت بازنمایی، هویت، تصور قالبی
  • سعید بزازیان * صفحات 33-44
    در این پژوهش، نقش خودکارآمدی و حمایت اجتماعی در رفتارهای مراقبت از خود بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مورد بررسی قرار گرفت. هدف از این مطالعه، تعیین نقش خودکارآمدی و ابعاد حمایت اجتماعی یعنی حمایت اجتماعی دوستان، خانواده و افراد مهم دیگر در رفتارهای خود مراقبتی بیماران بود. در این پژوهش 160 نفر (90 زن، 70 مرد) از مراجعان به انجمن دیابت ایران شرکت کردند. پس از نمونه گیری، با افراد منتخب تماس گرفته شده و توضیحات لازم در مورد پژوهش به آن ها داده شد و در صورت تمایل شان به شرکت در تحقیق، پرسشنامه ها به آدرس محل سکونت آنان ارسال شد. جهت عودت پرسشنامه ها نیز تمهیدات لازم اتخاذ شد. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس خودکارآمدی (GSS)، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS) و مقیاس رفتارهای خودمراقبتی (DSBQ) بود. نتایج نشان دادند، خودکارآمدی و زیرمقیاس های حمایت اجتماعی با رفتارهای خودمراقبتی رابطه معنادار دارند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد، خودکارآمدی و زیرمقیاس فرد مهم دیگر حمایت اجتماعی توان پیش بین رفتارهای خودمراقبتی را داشتند. پژوهش حاضر و پژوهش هایی از این دست، پشتوانه تجربی لازم در زمینه ارائه راهکارهای روانشناختی مناسب جهت ارتقاء سازگاری با بیماری و افزایش رفتارهای خودمراقبتی را در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو فراهم می کند.
    کلیدواژگان: بیماری مزمن، کنترل، حمایت ادراک شده
  • عصمت دانش *، شهناز محمدی، علیرضا سلیمی نیا، نرگس تنکمانی صفحات 45-58
    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه هوش هیجانی و مولفه های آن با باورهای غیرمنطقی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان بود. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج به تعداد 10 هزار نفر بود که از میان آن ها 370 نفر (262 دختر، 108 پسر) انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه هوش هیجانی (EQ-i) و پرسشنامه باورهای غیرمنطقی (IBQ) بود. یافته ها رابطه منفی و معناداری را بین هوش هیجانی با باورهای غیرمنطقی نشان داد؛ به گونه ای که دانشجویانی که دارای هوش هیجانی بالاتری بودند، باورهای غیرمنطقی کم تری داشتند. رابطه پیشرفت تحصیلی با هوش هیجانی و مولفه های آن مثبت و با باورهای غیرمنطقی منفی بود. مولفه های هوش هیجانی از جمله مهارت های درون فردی، میان فردی، سازگاری و خلق عمومی با باورهای غیرمنطقی رابطه منفی و معنادار داشت، بدین صورت که دانشجویانی که دارای نمره های بالاتری در مولفه های مذکور بودند باورهای غیرمنطقی کم تری داشتند. از میان مولفه های هوش هیجانی فقط مولفه کنترل استرس با باورهای غیرمنطقی رابطه معنادار نداشت. از آنجا که باورها تعیین کننده زیربنایی احساسات و رفتار انسان ها هستند، با ارتقاء سطح هوش هیجانی دانشجویان به طرق مختلف از جمله برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزش هوش هیجانی می توان باورهای غیرمنطقی آن ها را کاهش داد و بهداشت روانی و پیشرفت تحصیلی آن ها را تامین کرد.
    کلیدواژگان: خلق عمومی، سازگاری، مهارت درون فردی، مهارت میان فردی
  • حسین کارشکی *، هوشنگ گراوند صفحات 59-74
    تغییر و تحولات سریع در عرصه علم و دانش، نیاز مبرم نظام های آموزش عالی را به فراگیران خودراهبر و مستقل ضروری می سازد. بنابراین، شناسایی زمینه ها و بررسی فرآیندهای روانشناختی حاکم بر این وضعیت و ارزشیابی خودراهبری و پیامدهای آن حائز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، اعتباریابی مقیاس آمادگی یادگیری خودراهبر و بررسی رابطه آن با انگیزش تحصیلی بود. دویست نفر (112 دختر، 80 پسر) در این پژوهش شرکت کردند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه های آمادگی برای یادگیری خودراهبر (SLRS) و انگیزش تحصیلی (AMS) بود. نتایج نشان داد که سه عامل خودمدیریتی، رغبت برای یادگیری و خودکنترلی از سئوالات پرسشنامه خودراهبردی قابل استخراج است که 16/27 درصد کل واریانس را تبیین می کرد. ضرایب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه و عامل های مذکور در حد مطلوب همسانی درونی پرسشنامه را تایید کرد. یادگیری خودراهبر و مولفه های آن با انگیزش تحصیلی همبستگی مثبت معناداری داشتند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که 16 درصد واریانس انگیزش تحصیلی از طریق خودراهبری و عامل های آن قابل تبیین است. نتایج آزمون t نشان داد که بین خودراهبری و انگیزش تحصیلی دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنادار وجود ندارد. همچنین نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد بین عامل های خودراهبری، در خودمدیریتی و رغبت به یادگیری و در عامل های انگیزش تحصیلی، در انگیزش درونی برای تجربه تحریک و تنظیم درون فکنی شده، بین دختران و پسران تفاوت معنادار وجود دارد. مقیاس آمادگی یادگیری خودراهبر از روایی و پایایی لازم برای دانشجویان ایرانی برخوردار است و نمرات آن می توانند انگیزش تحصیلی را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، یادگیری خودراهبر، انگیزش تحصیلی
  • افضل سادات حسینی *، آزاده بزرگی صفحات 75-90
    عصر خلاق اطلاعات، ارتباطات و تعاملات باعث شده تا خلاقیت امری کلیدی در راستای شکوفایی اجتماعی و فردی قلمداد گردد. از جمله دلایل نیاز به خلاقیت، بروز چالش است. امروزه دنیا با دو چالش جهانی شدن و رقابت مواجه است و راه غالب شدن بر آن ها دست یابی به ایده ها، برنامه ها و شیوه های نوین در برخورد با آن ها می باشد. برای رسیدن به این امر، اهداف نظام آموزشی باید حامل پیام های خلاق باشد تا این فرآیند محقق شود. آموزش مفاهیم مربوط به خلاقیت به معلمان و شیوه به کارگیری آن نیز امری مهم است؛ چرا که معلمان بارورکننده خلاقیت در کلاس های درس هستند. این تحقیق به شیوه کیفی و از طریق مشاهده و مصاحبه انجام گرفت و مقایسه ای تطبیقی در حوزه نظری و عملی معلمان ایرانی و استرالیایی در کلاس های درس در رابطه با مقوله خلاقیت بود. از سوی دیگر، نقاط اشتراک و افتراق این دو حوزه بین معلمان ایرانی و استرالیایی مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این، راهکارهای اجرایی آموزش خلاق در مدارس نیز بررسی شد. معلمان در رابطه با مقوله خلاقیت در کلاس، مورد مصاحبه و مشاهده قرار گرفتند. پس از انجام تحقیق محققان دریافتند که بین معلمان ایرانی و استرالیایی در حوزه نظر شباهت زیادی وجود دارد؛ در حالی که در حوزه عمل تفاوت چشمگیر است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، معلم خلاق، دانش آموز خلاق، کلاس درس
  • محمد خدایاری فرد *، باقر غباری بناب، عنایت الله زمانپور، مریم درخشان، سعید اکبری زردخانه، سمیرا سادات موسوی صفحات 91-112
    هدف از پژوهش حاضر مرور انتقادی نظریات و رویکردهای مرتبط با مثبت نگری و ارائه مدلی نظری برای آن بر اساس آموزه های دین اسلام منطبق با اصول ارزشی و فرهنگی حاکم بر جامعه بود. برای این منظور، مبانی فلسفی و تاریخی مثبت نگری در مکاتب فکری مختلف از جمله لایپزیک، صدرا، کانت، فروید و جیمز به صورت انتقادی بررسی شد. علاوه بر این، مبانی نظری مرتبط با سازه های مثبت گرا از جمله خوش بینی در دو دیدگاه سیلیگمن و شییر و کارور، امید و افکار خودآیند در زیرمجموعه نظریه هایی همچون سبک اسناد و مدل انتظار ارزش مورد واکاوی قرار گرفت. در نهایت بر اساس نظریه دلبستگی بالبی، مدل نظری مثبت نگری تشریح و کارکردهای آن در شیوه تفکر افراد پیرامون وقایع گذشته، حال و انتظارات از وقایع آتی تبیین شد. از آنجا که نظریه دلبستگی جزو نظریه های ارتباطی است، مثبت نگری هم در این پارادایم شامل ارتباط فرد با وجود متعالی (خدا)، دیگران، طبیعت و خود مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: الگوی اسلامی روانشناسی مثبت نگر، دلبستگی، مدل نظری
|
  • Rezvan Hakimzadeh *, Mohammad Ali Besharat, Seyyed Ali khaleghinejad Pages 1-16
    Student engagement in academic activities is the basis of reformist activities by schools for developing instruction. Thus, it is very important to recognize this construct. The purpose of this research was the development and validation of Student Engagement inAcademic Activities Scale (SEAAS). 824 high school Freshman students were selected and responded to the self-report scale. Following the content validation of statements, data preparation, examination of presumptions for conducting of exploratory factor analysis with a principle component method and Promax rotation, cognitive engagement, psychological engagement, academic engagement, and behavioral engagement were extracted as four factors. Moreover, first stage confirmatory factor analysis confirmed these factors and secondary stage of confirmatory factor analysis confirmed placing these factors obtained under concept of student engagement in academic activities. Reliability of this scale obtained via Cronbach alpha coefficient for domains of student engagement in academic activities in range of 0.61 to 0.73 and for total scale 0.85. Also, the reliability of this scale acquired through test-retest for components of student engagement in academic activities in rage of 0.71 to 0.78 and for total scale 0.75. Therefore, the SEAASgrades obtained by the researcher have an appropriate reliability and validity for assessing the student involvement in academic activities.
    Keywords: cognitive engagement, psychological engagement, academic engagement, behavioral engagement, factor an
  • Pegah Nejat *, Seyyed Said Pournaghash Tehrani, Javad Hatami Pages 17-32
    In social cognition studies, any given cognition can be measured both directly and indirectly. Implicit cognition which is the result of indirect measurement is usually contrasted with explicit cognition which is the result of direct assessment. The purpose of this study is to test the moderating role of the two variables of membership in social groups of gender and academic major, as well as the representational strength of cognitions (consisting of importance and stability components) in the relationship between implicit and explicit cognition in the context of three cognitions of gender identity, academic major identity and gender-major stereotype. A total of 192 students from two universities in Tehran (96 humanities, 96 math-engineering; 96 boys, 96 girls) participated in this study. The three cognitions were measured bothdirectly using Likert spectrum, and indirectly using Implicit Association Test. Also included were questions for assessing the components of representational strength. Results of this study indicated that gender importance and education importance moderated the relationship between implicit and explicit gender identity and implicit and explicit academic major identity respectively. The other component, i.e., representational stability, was not a significant moderator. Among the involved social groups, some differences were observed with regard to the implicit-explicit differences of all three cognitions. These results suggest that different components of strength act differently in moderating the relationship between implicit and explicit cognition. Moreover, group membership plays an important role in the relationship between implicit and explicit cognitions, and thus deserves more attention in future studies.
    Keywords: implicit association test, importance of representation, identity, stereotype
  • Saeideh Bazzazian * Pages 33-44
    The present study investigates the role of self-efficacy and social support in self-care behaviors. The intention was to investigate the role of self-efficacy and subscales of social support including friends, family and other significant individuals support in self-care behaviors of patients with type II diabetes. 160 adults (90 female and 70 male) referred to the Iranian Diabetes Society participated in this study. they were contacted and briefed about the research objectives. If they were interested to participate in the research, questionnaires were sent to them. To ensure response, necessary inducements were considered. Participants completed General Self-efficacy Scale (GSS), Perceived Social Support (MSPSS), and self-care behaviors questionnaire (DSBQ). Results revealed significant correlations between self-efficacy, social support subscales and self-care behaviors. It was also shown that self-efficacy and social support could predict self-care behaviors in type II diabetics. The results could provide necessary experimental support for providing psychological solution to promote adjustment and enhance self-care behaviors in patients with type II Diabetes.
    Keywords: chronic disease, control, perceived support
  • Esmat Danesh *, Shahnaz Mohammadi, Alireza Saliminia, Nargess Tankamani Pages 45-58
    The present study determines the relationship between emotional intelligence and its components, including interpersonal skills, intrapersonal skills, adaptability, stress management and general mood with irrational beliefs and academic achievement of university students. 370 undergraduate and postgraduate students of Karaj Azad University (262 female and 108 male) participated in this study. They completed Bar-On’sEmotional Intelligence Scale (1997) and Jones Irrational Beliefs Questionnaire (1968). Results showed a significant and negative relationship between emotional intelligence and the irrational beliefs. Students who had higher emotional intelligence exhibited less irrational beliefs. Moreover, the components of emotional intelligence, including interpersonal skills, intrapersonal skills, adaptability, and general mood had significant and negative correlation with irrational beliefs. So that students who had higher scores in these components had less irrational beliefs. Among components of emotional intelligence, only component of stress management was not significantly associated with irrational beliefs. Also, findings indicate a positive relationship between emotional intelligence and its components with academic achievement, and suggest a negative link between academic achievements with irrational beliefs. Based on its findings, it can be concluded that since beliefs are the underlying determinant of feelings and human behavior, it is necessary for reduction irrational beliefs of students, improve their level of emotional intelligence in various ways, including emotional intelligence training courses and workshops, and this way can guarantee their mental health and their academic achievement.
    Keywords: general mood, intrapersonal skills, interpersonal skills, students
  • Hossein Kareshki *, Hoshang Garavand Pages 59-74
    Rapid changes in developing science, makes self-directed and independent learners an imperative for higher education systems. This study intended to test factorial structure of self-directed learning and its relationship with academic motivation. A sample with 200 persons (112 female, 80 male,) was selected. SDLRS and AMS were used. Self-management, tendency for learning and self-control, were three factors extracted from self-direction questionnaire. It explained 27/16 % of total variance and Cronbach’s Alfa for total questionnaire and said factors was as follows, respectively: 0/87, 0.83, 0.82, and 0.66. Self-directed learning and its components had significance correlation with academic motivation. Also the results of multiple regression showed that 16% of the variance of academic motivation can be explained by self-direction and its components. T test showed that, there is no significant difference between boy and girl students in the total scale of self-direction and academic motivation. Also MANOVA test showed that there is significant difference between boy and girls.Self-directed learning preparation scale has validity and reliability and also self-direction and its factors predict academic motivation
    Keywords: validation, self-directed learning, academic motivation
  • Afzal Sadat Hossaini *, Azadeh Bozorgi Pages 75-90
    Creative era of information, communication and interaction allows creativity to play as a key element for personal and social development. One of the reasons for developing creativity is callenge. Nowadays, the world faces two challenges of globalization and competition and the best way to overcoming these challenges is by having access to novel ideas, programs and innovative methods. To achieve it, the aims of educational system should carry some creative messages to make creative power. Teaching concepts related to creativity to the teachers and the methods to imply them are fundamental, since teachers are developers of creativity in the classroom. This qualitative research was done by means of interview and observation. The aims of the project included the theoretical and practical comparison of creativity in Iranian and Australian teachers' classes. On theother hand, the similarities and differences between the theoretical and practical areas were also analyzed. Additionally, practical strategies used in creative teachings were also taken into consideration. The teachers were observed and interviewed in the field of creativity in their classrooms. The researchers found there are great similarities between Iranian and Australian's theoretical ideas related to creativity while thereare significant differences between the two groups from a practical dimension.
    Keywords: creativity, creative teachers, creative students, classroom
  • Mohammad Khodayarifard *, Bagher Ghobari Bonab, Enayatollah Zamanpour, Mariam Derakhshan, Saeed Akbari Zardkhaneh, Samiraalsadate Mousavi Pages 91-112
    The aim of current study was to critically review theories and approaches related to positive thinking, and to develop a throritical model based on Islamic view which is compatible with cultural values in Iran. In order to, Frist reviewed philosophical foundation, as well as historical basis of positive thinking in different schools of thoughts including Leibnitz, Sadra, Kant, Freud, and James have been reviewed critically. In addition, the theoretical constructs associated with positive thinking including hope, positive automatic thoughts and paradigms of Seligman and Scheier and carver, have been critically reviewed. Finally, based on the attachment theory of Bowlby positive thinking has been elaborated, and its implication for individuals thinking styles about past experiences, present interpretations of events, and future expectations has been explained. Since attachment is a relational theory, positive thinking in this paradigm includes individuals opinions and behaviors in relation to transcendental being, others, nature, and self-has been discussed
    Keywords: Positive thinking, Attachment, theoretical model, Islamic Pattern